Tallerken
En tallerken er en beholder eller mindre flade med opbuet kant til at korttidsopbevare mad på. Spisetallerkener, der er beregnet til at spise mad af, ligner en mellemting mellem en skål og den typisk større serveringstallerken.
Tallerkener er som oftest cirkulært rund, men kan også have andre former - f.eks. elliptisk, mangekantet eller rektangulær. Der er følgende hovedformer af tallerkenen:
- dyb spisetallerken
- flad spisetallerken
- en serveringstallerken - fad
Den dybe tallerken er mere skållignende end den fadlignende flade tallerken. Den dybe tallerken anvendes især til flydende føde så som suppe og grød, mens den faste føde spises af flade tallerkener. Således vil der ofte følge en ske med til den dybe tallerken, mens den flade tallerken gerne sættes frem sammen med kniv og gaffel.
Der er flere formål med anvendelsen af tallerkener:
- Holde maden ren, mens man spiser den.
- Hindre maden (eller rester af den) i at tilsnavse mennesker eller inventar.
- Holde maden kold eller varm.
- Transportere maden let over kortere strækninger.
- Forhindre fingrene i at blive kolde eller varme, mens maden bæres.
Der er samtidig andre egenskaber ved en tallerken, som kan gøre den mere praktisk:
- Den skal være let at gøre ren og helst kunne tåle opvaskemaskinevask.
- Den skal kunne tåle at blive sat i mikrobølgeovn med henblik på (gen)opvarmning af mad.
Nogle tallerkner er udsmykket med henblik og anvendes især som dekoration, men kan blive anvendt som service ved særlige lejligheder. De fleste tallerkner (platter) fra Bing & Grøndahl og Den Kongelige Porcelænsfabrik er designet udelukkende til brug for dekoration.